Tangkongressen

Tangkongressen ser nærmere på mindre utforskede kunstneriske og kulturelle felt knyttet til tang og andre makroalger. Arrangementet trer frem med et nysgjerrig blikk på en samtidig diskurs rundt tang, og hvordan tang brukes innen ulike næringer som energi, mat, ernæring, landbruk, kosmetikk og medisin. Sentralt i arrangementet står ulike performative, narrative, konseptuelle og materielle tilnærminger til tang. Gjennom hele Tangkongressen vil tang og tare fremmes som hovedpersoner innen kunstneriske og kuratoriske måter å skape på, og som en samarbeidspartner som kan hjelpe med å gi nye perspektiver til aktuelle og fremtidige debatter rundt økologi og miljø.

RETT FRA KILDEN
Å utforske motstand og samfunn fra menneskelige og ikke-menneskelige perspektiver; det er det som er utgangspunktet for Tangkongressen, et tre dager langt åpent program som utforsker kunstneriske og kulturelle sider knyttet til tare og andre makroalger. Blant arrangementene: åpne atelierer, presentasjoner av kunstneriske undersøkelser, forelesninger, samtaler og performancer med tare som tema. Med Devil’s Apron, Sarah Blissett, Futurefarmers, Signe Johannessen, Julia Lohmann, Sabine Popp og Astrida Neimanis.

Sørg for å få plass!
Det er stor interesse for Tangkongressen, men begrenset med plass. Derfor anbefaler vi å reservere plass nå!
Først til mølla …
I samme åndedrag (og på samme skjema) kan du bestille mat gjennom helgen, slik at du får mest mulig ut av arrangementet:

Registreringsskjema for Tangkongressen finner du her.

OFFENTLIG PROGRAM

Det offentlige programmet foregår gjennom hele helgen, og inkluderer foredrag, samtaler og performancer, i tillegg til funn, analyser og spørsmål fra de tre lukkede workshopene Coast, Line, Kelp Curing og Kelp Diagramme Collective som foregår i dagene før.

Fredag ​​20.
Introduksjon til Tangkongressen av LIAF-kuratorene. Forelesning ved prof. Cecilia Åsberg. Performance fra deltakerne i Coast, Line og Kelp Curing. Kvelden avsluttes med leirbål og uformelle samtaler.

Lørdag 21.
Forelesning: Thinking Through Kelp med Astrida Neimanis, ordstyrer: dr Marietta Radomska. Performanceforedrag med Sabine Popp. En serie samtaler rundt Kelp Connections. Åpne atelierer hos Kelp Curing og Kelp Diagramme Collective. Performancer med Signe Johannessen og Devil’s Apron.

Søndag 22.
En uformell frokost etterfulgt av performancen A Closing (Seaweed) Ceremony av Julia Lohmann.

KUNSTVERK

The Kelp Medal of Honor av Signe Johannesen ser nærmere på historien om hvordan kunstnerens forfedre ble reddet fra kampene ved å gjemme seg i tangen i tidevannssonen under annen verdenskrig.

Common Notions (confusion resumes outside a few squaremeters) av Sabine Popp, startet opp som et eksperiment eller et spill, der hun undersøker alger, objekter og kroppers performativitet i det de blir observert.

Med prosjektet Devil’s Apron finner kunstnerne Kåre Grundvåg og Trond Ansten (NO) tilbake til den tapte kunnskap og håndverket med ølbrygging av tang.

Sea Ceremony – en forestilling av designeren Julia Lohmann, inspirert av den tradisjonelle japanske te-seremonien. En tid for felles deling og refleksjon over alger – organisme, superfood og bærekraftig materiale – et rituelt avslutningsarrangement med lokal tang fra Lofoten.

Tangkongressen organiseres i samarbeid med Mustarinda, The Department of Seaweed, Posthumanities Hub, ArtLab Gnesta, Skaftfell – Center for Visual Art, og Laboratory for Aesthetics and Ecology.