Visit the LIAF Archive Website

Torskens semiotikk – klippfisk og performance


På samme måte som floa og fjæra, går LIAF 2019 som en tidevannsbølge gjennom året, i fire lokalsamfunn spredt utover lofotøyene.

I Skrova har den portugisiske kunstnerduoen João Pedro Vale og Nuno Alexandre Ferreira gjesteopphold fra mars og ut mai. Mye av deres utforskning sentrerer seg rundt torsk. De ser på forbindelsen mellom Portugal og Norge, og på sammenhenger mellom torsk, nasjonal identitet og seksualitet.

Smake på torsken, snakke om torsken
Som del av deres prosjekt har João og Nuno rett og slett invitert Lofotens lokalbefolkning på middag!
En uvanlig varm og solrik aprilhelg til tross, på Ungdomshuset i Skrova greier vi å skvise inn over 50 til bords, mens João og Nuno tripper inn og ut av kjøkkenet for å lage stadig mer mat.
Selve måltidet er en del av performanceforelesningen «Torskens semiotikk», en levendegjøring av deres kunstnerskap.
Det er noe litt magisk ved å samle folk til bords, ved å dele et måltid på denne måten. Oppmerksomheten og innlevelsen blir en annen. Etter nesten to måneder i Skrova, merker João og Nuno nå at lokale ildsjeler uttrykker stolthet over det de opplever og tar del i. De uttrykker en tilhørighet til prosjektet, og at kunstnerne tilhører i Skrova.

En liten gest til alle, både de som fikk smakt deres festbacalao og de som ikke hadde mulighet til å komme, har João og Nuno delt oppskriften! Vel bekomme!

BACALHAU À BRÁS
(klippfisk med eggerøre og poteter)

INGREDIENSER

200 gram benfri klippfisk
2 store poteter, skrelt
1/2 – 1 l maisolje (til fritering)
2 mellomstore gulløk, skrelt og skåret veldig tynt
2 ts hakket hvitløk
3 spiseskjeer olivenolje
6 store egg
¼ teskje ferskmalt svart pepper
1 ss grovhakket persille
12 svarte oliven

FORBEREDELSER
Bløtlegg klippfisken over natten, gjerne i flere omganger kaldt vann. Neste dag, skyll torskebitene og riv dem deretter i fine strimler.

FREMGANGSMÅTE
Strimle potetene, gjerne i en foodprocessor. Legg i en stor sil og skyll godt under kaldt vann. Klapp potetbitene helt tørre på papirhåndklær.

I mellomtiden oppvarmes maisoljen i dyp panne til 380 grader. Stek potetene gyldne i små porsjoner, 8 til 10 sekunder. Bruk en hullsleiv, løft dem over på papirhåndklær for å renne av seg.

Surr løk og hvitløk i olivenoljen i 2 minutter til de får farge. Skru ned varmen til laveste nivå, damp under lokk i 20 minutter.

Bland torsken i løkblandingen, damp under lokk i 10 minutter.

Visp eggene med svart pepper. Fold halvparten av potetene med torskeblandingen, hell i eggene og øk varmen til medium. Stek under omrøring 1 1/2 til 2 minutter til eggene har satt seg uten å bli tørre.

Legges over på varme tallerkener med de resterende potetene, dryss på litt persille, garnér med sorte oliven og server med kjærlighet.