Visit the LIAF Archive Website

Historie og Organisasjon

LIAF 2019

LIAF 2019 hentet inspirasjon fra mylderet av innvånere, materialer, strabaser og prosesser som holder til og foregår innenfor den ekstra vide tidevannssonen som omslutter Lofotøyene. Det ble åpnet opp for fire samtaler i dialog med dette miljøet, for å observere det avta og utvide seg, og for å følge overgangene i floa og fjæra.

Kuratorer for LIAF 2019 var Hilde Mehti, Karolin Tampere, Neal Cahoon og Torill Østby Haaland.

Historie

Festivalen ble startet i 1991 med et regionalt og nasjonalt fokus. I 1999 fikk festivalen en internasjonal profil og endret navn til Lofoten International Art Festival. Siden 2009 har Nordnorsk kunstnersenter (NNKS) og LIAFs kunstneriske råd drevet festivalen.

Festivalen presenterer internasjonale kunstnere i en lokal og stedsspesifikk kontekst og er et åpent, eksperimentelt og inkluderende møtested for kunstnere, besøkende publikum og lokalbefolkningen. LIAF er en festival som utforsker stedets kompleksitet og uendelige muligheter gjennom å legge til rette for en diskursiv, engasjert og sosial plattform, hvor ulike posisjoner, erfaringer og blikk får utfolde seg i møte mellom det lokale og globale. Det å utvikle og oppdage ny forståelse og kunnskap gjennom kunst står helt sentralt i festivalen.

LIAF er ikke knyttet til noen permanent plassering eller sted i Lofoten, men blir skapt på nytt hver gang ved å infiltrere og utforske det lokale landskapet og bevege seg rundt i det. Steder som en park, garasje, et bibliotek, et skur, en bunker, en fiskehjell, et privathus, en butikk, en gammel lagerbygning er alle eksempler på rom som har vært utgangspunkt for festivalens kunstprosjekter.

Hver festival utformes av kuratorer med forskjellig bakgrunn, ideer og praksiser og som på ulike måter fører det kjente og ukjente sammen. Ved å insistere på en åpen og eksperimentell tilnærming kan LIAF på mange nivåer være et sted for utveksling og engasjement, og med det avsløre nye ting om vår verden og oss selv om og om igjen.

LIAF har funnet sted elleve ganger siden 1999 og presentert kunstnere som Gillian Wearing, Lawrence Weiner, AK Dolven, Ken Lum, Olafur Eliasson, Mari Slaattelid, Elmgren & Dragseth, Gardar Eide Einarsson, Pipilotti Rist, Geir Tore Holm, Eija Liisa Athila, Jesper Just, Amar Kanwar, Tori Wrånes, Michel Auder, Kjersti Andvig, John Giorno, Lene Berg, Lindsay Seers, David Horvitz, Mahmoud Khaled, HC Gilje, Karl Larsson, Shilpa Gupta, István Csácány, Lisa Tan og mange flere.

LIAF har vært kuratert av Tor Inge Kveum, Per Gunnar Tverbakk, Vibeke Sjøvoll, Gry Ulrichsen, Göran Christenson, Maaretta Jaukkuri, Taru Elfving, Richard Borgström, Helga-Marie Nordby, Thora Dolven Balke, Linn Pedersen, Anne Szefer Karlsen, Bassam El Baroni, Eva González-Sancho, Arne Skaug Olsen, Matt Packer, Milena Høgsberg og Heidi Ballet.

Organisasjon

LIAFs kunstneriske råd har seks medlemmer. Rådet er ansvarlig for festivalens overordnede profil og engasjerer kuratorer. Medlemmene av det nåværende kunstneriske råd er:

Helga-Marie Nordby (leder)
Svein Ingvoll Pedersen (leder NNKS)
Sabrina van der Ley
Sigrid Høyforsslett Bjørbæk
Hanne Hammer Stien
Kjetil Berge