Visit the LIAF Archive Website

Tangkongressen 20.–22. september, Svolvær

Tangkongressen ser nærmere på mindre utforskede kunstneriske og kulturelle felt knyttet til tang og andre makroalger. Arrangementet trer frem med et nysgjerrig blikk på en samtidig diskurs rundt tang, og hvordan tang brukes innen ulike næringer som energi, mat, ernæring, landbruk, kosmetikk og medisin. Sentralt i arrangementet står ulike performative, narrative, konseptuelle og materielle tilnærminger til tang. Gjennom hele Tangkongressen vil tang og tare fremmes som hovedpersoner innen kunstneriske og kuratoriske måter å skape på, og som en samarbeidspartner som kan hjelpe med å gi nye perspektiver til aktuelle og fremtidige debatter rundt økologi og miljø.

Programoversikt Tangkongressen og Kart over Tangkongressen

RETT FRA KILDEN
Å utforske motstand og samfunn fra menneskelige og ikke-menneskelige perspektiver; det er det som er utgangspunktet for Tangkongressen, et tre dager langt åpent program som utforsker kunstneriske og kulturelle sider knyttet til tare og andre makroalger. Blant arrangementene: åpne atelierer, presentasjoner av kunstneriske undersøkelser, forelesninger, samtaler og performancer med tare som tema. Med Devil’s Apron, Sarah Blissett, Futurefarmers, Signe Johannessen, Julia Lohmann, Sabine Popp og Astrida Neimanis.

OFFENTLIG PROGRAM

Det offentlige programmet foregår gjennom hele helgen, og inkluderer foredrag, samtaler og performancer, i tillegg til funn, analyser og spørsmål fra de tre lukkede workshopene Coast, Line, Kelp Curing og Kelp Diagramme Collective som foregår i dagene før.

Fredag ​​20.
*LIAF-utstillingen har utvidede åpningstider 12–22

14:00–17:00
Åpent verksted: Tang og taremedaljen for fremragende innsats
Inspirert av egen familiehistorie inviterer kunstneren Signe Johannessen publikum til å bli med på utformingen av en medalje i tangens ære. Dette foregår på torget, eller inne på Sentrumsgården hvis det regner. Åpent for alle.

16:00–18:00
Registrering for Tangkongressen. Det gamle Lofotpostbygget.

18:00–18:15
Introduksjon til Tangkongressen ved LIAF-kuratorene.
Thon Hotel konferanserom (10. etg)

18:15–19:00
Planetary Speculation: Cultivating Curiosity, Concern and Care, Collaboratively
Forelesning ved professor Cecilia Åsberg.

19:00–22:00
Kelp Kitchen
Bar og servering av mat med tang (bestilles/kjøpes).
Garasjen på det gamle Lofotpostbygget.

19:30–22:00
Del II av Intertidal Shelter, en skulpturell intervensjon med Devil’s Apron som ble oppført i fjæra utenfor det gamle Lofotpostbygget under LIAFs åpningshelg. Del II inkluderer et eget tang-SPA!

Lørdag 21.
*LIAF-utstillingen har utvidede åpningstider 12–22

10:00–11:15
Forelesningen So Tired, the Sea … med Astrida Neimanis, ordstyrer: dr Marietta Radomska.
Svolvær filmteater.

11:30–12:00
Common Notions (Confusion resumes outside a few squaremeters)
Performanceforedrag med Sabine Popp.
Svolvær filmteater

13:00–13:45
Utdeling av Tang- og taremedaljen for fremragende innsats
Alle inviteres til høytidelig medaljeutdeling med ordføreren, egen sang til tangen og musikalsk innramming med korpsmusikk.
Oppmøtepunkt på torget.

14:00–15:15
Kelp Connections
Paneldiskusjon
Svolvær filmteater

15:30–19:00
Formidling av kunstnerisk forskning fra workshopene Kelp Curing (oppmøte Svolvær filmteater) og Kelp Diagramme Collective (oppmøte på den gamle bruktbutikken).

19:00–20:00
Formidling av kunstnerisk forskning fra workshopen Coast, Line på det gamle Lofotpostbygget.

20:00–22:00
Bar, DJ og samling i garasjen på det gamle Lofotpostbygget.

Søndag 22.
10:00–12:00
En uformell frokost etterfulgt av performancen Sea Ceremony av Julia Lohmann. Tangkongressen avsluttes med en nettverksdiskusjon.

KUNSTVERK

Tangens æresmedalje for fremragende innsats av Signe Johannesen ser nærmere på historien om hvordan kunstnerens forfedre ble reddet fra kampene ved å gjemme seg i tangen i tidevannssonen under annen verdenskrig.

Common Notions (confusion resumes outside a few squaremeters) av Sabine Popp, startet opp som et eksperiment eller et spill, der hun undersøker alger, objekter og kroppers performativitet i det de blir observert.

Intertidal Shelter I + II av Devil’s Apron – Kåre Grundvåg og Trond Ansten – er en skulpturell intervensjon som undersøker hvordan vi kan legge til rette for et intimt møte mellom livet på grunt vann og oss mennesker.

Sea Ceremony – en forestilling av designeren Julia Lohmann, inspirert av den tradisjonelle japanske te-seremonien. En tid for felles deling og refleksjon over alger – organisme, superfood og bærekraftig materiale – et rituelt avslutningsarrangement med tang.

LIAF 2019, sammen med Annette Wolfsberger, initierte Tangkongressen med innspill fra flere kunstneriske organisasjoner og forskningsenter basert i Norden og Nordvest-Russland: Mustarinda, The Department of Seaweed, Posthumanities Hub, ArtLab Gnesta, Skaftfell – Center for Visual Art, og Laboratory for Aesthetics and Ecology.