Parallelt

Mer enn LIAF

I tillegg til Lofoten internasjonale kunstfestivals eget program skjer det også mye annet interessant og spennende i Svolvær og Lofoten under LIAF 2019. Lofoten internasjonale kunstfestival er en viktig møteplass i Nord-Norge for mange som arbeider med billedkunst, og i år er det flere arrangementer, seminarer og annet å få med seg.
Siden de fleste av arrangementene nedenfor er arrangert uavhengig av oss tar vi forbehold om eventuelle programendringer, sjekk organisasjonenes nettsider for mer og oppdatert informasjon.

Her er noe av det du kan få med deg i kombinasjon med et LIAF-besøk i september:

31.august

Lansering av Norsk Kunstårbok 2019 og panelsamtale

Organisert av: Norsk Kunstårbok
Hvor: Svolvær
Når: 31.8. kl (klokkeslett ubekreftet)
Les mer her.
Gratis og åpent for alle.
Norsk Kunstårbok er den eneste årlige utgivelsen om norsk kunstliv. Gjennom spesialbestilte artikler, kunstanmeldelser og presentasjoner av utvalgte kunstnere og utstillinger gir den et bredt bilde av norsk samtidskunst. Boken utgis av stiftelsen Norsk kunstårbok i samarbeid med Pax Forlag. Norsk kunstårbok ble første gang utgitt i 1992. Norsk Kunstårbok for 2018 inneholder artikler av blant andre Jonas Ekeberg, Kåre Bulie, Anne Schäfer Karlsen, Irene Snarby og Geir Haraldseth, samt en lang rekke norske kunstnere.

1.–2. september

Stories told and re-told

Organisert av: Maaretta Jaukkuri Foundation
Hvor/Når:
1.9. Arbeideren, Torget, Kabelvåg kl 12.00
2.9. Maaretta Jaukkuri Foundation, Kvalnes, Lofoten (Organisert transport fra Kabelvåg går kl 9.30)
Gratis og åpent for alle.
Se her og her for fullt program og oppdatert informasjon.

For mat og busstransport til Kvalnes, registrer deg ved å maile annika@mjfoundation.no

Todagers seminar om historiefortelling med bredt spekter av innfallsvinkler, som inkluderer besøk hos Maaretta Jaukkuri Foundations nybygde (2017) hus på Kvalnes. Blant deltakerne er:
Marianne Olsen Ulrichsen (NO), Hilde Østby (NO), Matti Hyvärinen (FI), Fadlabi (SD/NO), Oliver Kochta-Kalleinen (DE). Seminaret foregår på engelsk.

Utdrag fra MJFs beskrivelse av seminaret:
MJFs starting point is art, from here we address other fields of thinking. Similarly we want to approach the subject of narration and storytelling from several angles, seen through art, film, social research, literature, philosophy, politics and local history. We would like to combine a theoretic perspective with the personal, artistic and performative. This subject feels urgent and important in a media- and debate reality full of confusing facts with real political consequences.

2. september

On & for Production and Distribution

Organisert av: Nordland kunst- og filmskole sammen med europeiske partnere
Hvor: Nordland kunst- og filmskole, Tore Hjorts gate 22, Kabelvåg
Når: 2/9. kl 10.00
Gratis og åpent for alle.

On&For Production and Distribution er et nettverk som arbeider for å styrke uavhengige kunstneres muligheter til å lage og vise film. Symposiet avsluttes med middag og samtaler med to filmkunstnere i fokus, og filmvisning. Bekreftede deltakere er: Knut Åsdam, Lene Berg, Dora García, Katja Eyde Jacobsen (Alternativet), Ilona Jurkonytė (Kaunas IFF), Olivier Marboeuf, Anže Peršin, Jean-Pierre Rehm (FIDMarseille), Mike Sperlinger og Dan Ward. Symposiet foregår på engelsk. On&For Production and Distribution er støttet av EUs kulturprogram Creative Europe.

Se fullt program med oppdatert informasjon her.

18.-20.september

Øyepå – et nasjonalt møtested for alle som arbeider med kunst og unge

Organisert av: Nordnorsk kunstnersenter, Akershus fylkeskommune, Østfold fylkeskommune, Oslo kommune, Nordland fylkeskommune, Nasjonalmuseet og Kulturtanken
Hvor: Svolvær
Når: 18.9.-20.9.
Påmelding er nødvendig, gjøres her.
Konferansepakke som inkluderer måltider 1500,- (500,- for kunstnere og studenter)

Den kulturelle skolesekken (DKS) er en av Norges største arenaer for formidling av kunst. For å styrke og utvikle den visuelle kunstens plass i DKS etablerer samarbeidspartnerne nå en helt ny, nasjonal møteplass: ØYEPÅ.
ØYEPÅ skal være for alle som jobber med visuell kunst i DKS; produsenter, kunstnere, formidlere, fagkoordinatorer, lærere og elever. Målet med ØYEPÅ er å skape en arena for å se og diskutere visuell kunst i DKS, som skal lede til refleksjon, øke mangfoldet og skape inspirasjon til nye og nyskapende DKS-produksjoner.
Se programmet her.

25. september

Kunstnerdrevne visningssteder

Organisert av: Kurant etter invitasjon fra LIAF
Hvor: Svolvær (møtested og klokkeslett ubekreftet)
Når: Offentlig arrangement 25.9.
Les mer på Kurants nettsider.

Kurant visningssted i Tromsø arrangerer «The Second International Congress for Artist Run Spaces», som en oppfølging til den første konferansen, som fant sted under LIAF i 2017. Konferansen bringer sammen selvorganiserte kunstnerinitiativer fra flere land, for å diskutere, deler erfaringer, løse problemer og skape samhold knyttet til det å drive et «sted» som kunstnere. I løpet av en uke vil de konkretisere erfaringer og kunnskap, både for å gjøre det tilgjengelig som en ressurs for kolleger og for å trekke fram og belyse hva som er spesielt med det å være kunstnere som arbeider med kunstnerdrevne inititativer, og hvorfor de gjør det.

Kurant er et kunstnerdrevet visningsrom i Tromsø som har vært drevet siden 2009. I november 2018 flyttet Kurant fra sine tidligere lokaler i Søndre Tollbodgate 17 og driver nå et nomadisk program. Kurant har som formål å bidra til å utvikle og styrke Tromsøs voksende kunstscene og -miljø. Programmet formes av kunstnerne som til enhver tid driver stedet og fokuserer spesielt på samtidskunst av kunstnere i etableringsfasen. Stedet drives med en demokratisk filosofi til grunn, en praksis hvor bestemmelsesrett fortjenes gjennom arbeidsdeltakelse. De som driver Kurant i dag er Robert Julian B. Hvistendahl, Humle Rosenkvist og Ruth Aitken, med ekstra hjelp fra André Enger Aas. Kurant mottar støtte fra Kulturrådet og Tromsø kommune.
Den 25.9. arrangerer Kurant og de andre deltakerne et åpent møte med korte presentasjoner av de deltakende organisasjonene og diskusjon og samtale om kunstnerdrevne initiativer.
Blant de deltakende kunstnerinitiativene er Raketa (SE), Bingo (FI), flere vil bli annonsert.

27.–28. september

Speculative Documentation workshop

Organisert av: Fridaymilk etter invitasjon fra LIAF
Hvor: Svolvær, Nordnorsk kunstnersenter, Fiskergata 5
Når: 27.9-28.9
Workshop med begrenset antall deltakere. Se utlysning for å søke med frist 15. august her.

Fridaymilk er et kunst- og mediekollektiv fra Murmansk i Russland. LIAF og Fridaymilk har inngått et flerårig samarbeid som også inkluderer Inversia-festivalen som Fridaymilk arrangerer i Murmansk.
Under LIAF arrangerer Fridaymilk workshopen Speculative Documentation med deltakere fra Russland og Norge. Workshopen er et eksperiment i mediering og historiefortelling, der deltakerne med utgangspunkt i LIAF-festivalen lager en digital fanzine med bruk av tekst, foto, video, design og lyd.
Verkstedet blir tilrettelagt av Oleg Khadartsev fra Fridaymilk og Hilde Sørstrøm, kritiker og redaktør for nettstedet Hakapik.no. Arbeidsspråket er engelsk.
Reisekostnader og overnatting for workshopdeltakere blir dekket. Søknadsfrist for deltakelse er 15. august 2019.