Visit the LIAF Archive Website

Parallelt

Mer enn LIAF

I tillegg til Lofoten internasjonale kunstfestivals eget program skjer det også mye annet interessant og spennende i Svolvær og Lofoten under LIAF 2019. Lofoten internasjonale kunstfestival er en viktig møteplass i Nord-Norge for mange som arbeider med billedkunst, og i år er det flere arrangementer, seminarer og annet å få med seg.
Siden de fleste av arrangementene nedenfor er arrangert uavhengig av oss tar vi forbehold om eventuelle programendringer, sjekk organisasjonenes nettsider for mer og oppdatert informasjon.

Her er noe av det du kan få med deg i kombinasjon med et LIAF-besøk i september:

29. august – 22. september

A-C
Tine Lundkvist

«Jeg bruker naturen som støtte og som et redskap for maleriet. Jeg abstraherer og forenkler, dette for å nå en konsentrasjon om de maleriske og visuelle problemstillingene. Bildet formes mellom skiftninger fra det lyse til det mørke, for å få enkelhet og samtidig monumental styrke.»

Svolvær kunstforening
Galleriet er åpent torsdager 18:30–20:30, samt lørdag og søndag 12:00–15:00.

31.august

Lansering av Norsk Kunstårbok 2019 og panelsamtale

Organisert av: Norsk Kunstårbok
BROKEN ENGLISH – en samtale om engelsk som arbeidsspråk på kunstscenen og førlansering av Norsk kunstårbok (samtalen vil foregå på engelsk)

I panelet: Sabrina van der Ley, Fleur van Muiswinkel and Halvor Haugen
Sted: Styrhuset Pub, Svolvær
Tid: Lørdag, August 31, 14.00
Moderator: Ketil Nergaard
Hovedtemaet for årets utgave av Norsk kunstårbok er hvordan norsk kunstliv er knyttet sammen med en internasjonal kunstverden. Et av resultatene av globaliseringen er at engelsk har blitt arbeidsspråket i nesten alle deler av kunstscenen. Vi har samlet en gruppe kunstfagfolk for å diskutere dette ut i fra deres personlig erfaringer. Hvordan takler vi dette i yrkeslivet? Hva er fordelene med å dele det samme språket, selv om det ikke er vårt eget? Hvilke problemer kan oppstå? Er det virkelig et problem? Hva kan bli gjort?

1.–2. september

Stories told and re-told

Organisert av: Maaretta Jaukkuri Foundation
Hvor/Når:
1.9. Arbeideren, Torget, Kabelvåg kl 12.00
2.9. Maaretta Jaukkuri Foundation, Kvalnes, Lofoten (Organisert transport fra Kabelvåg går kl 9.30)
Gratis og åpent for alle.
Se her og her for fullt program og oppdatert informasjon.

For mat og busstransport til Kvalnes, registrer deg ved å maile annika@mjfoundation.no

Todagers seminar om historiefortelling med bredt spekter av innfallsvinkler, som inkluderer besøk hos Maaretta Jaukkuri Foundations nybygde (2017) hus på Kvalnes. Blant deltakerne er:
Marianne Olsen Ulrichsen (NO), Hilde Østby (NO), Matti Hyvärinen (FI), Fadlabi (SD/NO), Oliver Kochta-Kalleinen (DE). Seminaret foregår på engelsk.

Utdrag fra MJFs beskrivelse av seminaret:
MJFs starting point is art, from here we address other fields of thinking. Similarly we want to approach the subject of narration and storytelling from several angles, seen through art, film, social research, literature, philosophy, politics and local history. We would like to combine a theoretic perspective with the personal, artistic and performative. This subject feels urgent and important in a media- and debate reality full of confusing facts with real political consequences.

2. september

On & for Production and Distribution

Organisert av: Nordland kunst- og filmskole sammen med europeiske partnere
Hvor: Nordland kunst- og filmskole, Tore Hjorts gate 22, Kabelvåg
Når: 2/9. kl 10.00
Gratis og åpent for alle.

On&For Production and Distribution er et nettverk som arbeider for å styrke uavhengige kunstneres muligheter til å lage og vise film. Symposiet avsluttes med middag og samtaler med to filmkunstnere i fokus, og filmvisning. Bekreftede deltakere er: Knut Åsdam, Lene Berg, Dora García, Katja Eyde Jacobsen (Alternativet), Ilona Jurkonytė (Kaunas IFF), Olivier Marboeuf, Anže Peršin, Jean-Pierre Rehm (FIDMarseille), Mike Sperlinger og Dan Ward. Symposiet foregår på engelsk. On&For Production and Distribution er støttet av EUs kulturprogram Creative Europe.

Se fullt program med oppdatert informasjon her.

18.-20.september

Øyepå – et nasjonalt møtested for alle som arbeider med kunst og unge

Organisert av: Nordnorsk kunstnersenter, Akershus fylkeskommune, Østfold fylkeskommune, Oslo kommune, Nordland fylkeskommune, Nasjonalmuseet og Kulturtanken
Hvor: Svolvær
Når: 18.9.-20.9.
Påmelding er nødvendig, gjøres her.
Konferansepakke som inkluderer måltider 1500,- (500,- for kunstnere og studenter)

Den kulturelle skolesekken (DKS) er en av Norges største arenaer for formidling av kunst. For å styrke og utvikle den visuelle kunstens plass i DKS etablerer samarbeidspartnerne nå en helt ny, nasjonal møteplass: ØYEPÅ.
ØYEPÅ skal være for alle som jobber med visuell kunst i DKS; produsenter, kunstnere, formidlere, fagkoordinatorer, lærere og elever. Målet med ØYEPÅ er å skape en arena for å se og diskutere visuell kunst i DKS, som skal lede til refleksjon, øke mangfoldet og skape inspirasjon til nye og nyskapende DKS-produksjoner.
Se programmet her.

24.september
THOMAS OF NORWAY – YOU MIGHT LIKE ME BETTER IF WE SLEEP TOGETHER / PREMIERE

Forestillingen utforsker hvilke maktstrukturer som ligger gjemt under overflaten når vi henvender oss til hverandre med ønske om oppmerksomhet og sex, og den er en kommentar til menns grensesetting rundt kropp og seksualitet. Begreper som «dickpics» og «prøvekjøring av bilen» er uttrykk som utforskes i søken etter svaret på hva grenser er, og hvor grensene går.

Koreografi/dans: Thomas Voll / Komponist: Tine Surel Lange / Dramaturg: Mette Myhr / Lys: Lucjan Golas

Prosjektet er støttet av: Norsk kulturråd, Norsk kulturfond, Dansearena nord, Nordland fylkeskommune, Lofoten kulturhus

Sted: Lofoten Kulturhus, Lillemolla
Dato: 24.september 2019
Tid: 18:00 og 20:00
Lenke til billetter HER.

25. september

Kunstnerdrevne visningssteder

Organisert av: Kurant etter invitasjon fra LIAF
Hvor: Svolvær (møtested og klokkeslett ubekreftet)
Når: Offentlig arrangement 25.9.
Les mer på Kurants nettsider.

Kurant visningssted i Tromsø arrangerer «The Second International Congress for Artist Run Spaces», som en oppfølging til den første konferansen, som fant sted under LIAF i 2017. Konferansen bringer sammen selvorganiserte kunstnerinitiativer fra flere land, for å diskutere, deler erfaringer, løse problemer og skape samhold knyttet til det å drive et «sted» som kunstnere. I løpet av en uke vil de konkretisere erfaringer og kunnskap, både for å gjøre det tilgjengelig som en ressurs for kolleger og for å trekke fram og belyse hva som er spesielt med det å være kunstnere som arbeider med kunstnerdrevne inititativer, og hvorfor de gjør det.

Kurant er et kunstnerdrevet visningsrom i Tromsø som har vært drevet siden 2009. I november 2018 flyttet Kurant fra sine tidligere lokaler i Søndre Tollbodgate 17 og driver nå et nomadisk program. Kurant har som formål å bidra til å utvikle og styrke Tromsøs voksende kunstscene og -miljø. Programmet formes av kunstnerne som til enhver tid driver stedet og fokuserer spesielt på samtidskunst av kunstnere i etableringsfasen. Stedet drives med en demokratisk filosofi til grunn, en praksis hvor bestemmelsesrett fortjenes gjennom arbeidsdeltakelse. De som driver Kurant i dag er Robert Julian B. Hvistendahl, Humle Rosenkvist og Ruth Aitken, med ekstra hjelp fra André Enger Aas. Kurant mottar støtte fra Kulturrådet og Tromsø kommune.
Den 25.9. arrangerer Kurant og de andre deltakerne et åpent møte med korte presentasjoner av de deltakende organisasjonene og diskusjon og samtale om kunstnerdrevne initiativer.
Blant de deltakende kunstnerinitiativene er Raketa (SE), Bingo (FI), flere vil bli annonsert.

27.–28. september

Speculative Documentation workshop

Organisert av: Fridaymilk etter invitasjon fra LIAF
Hvor: Svolvær, Nordnorsk kunstnersenter, Fiskergata 5
Når: 27.9-28.9
Workshop med begrenset antall deltakere. Se utlysning for å søke med frist 15. august her.

Fridaymilk er et kunst- og mediekollektiv fra Murmansk i Russland. LIAF og Fridaymilk har inngått et flerårig samarbeid som også inkluderer Inversia-festivalen som Fridaymilk arrangerer i Murmansk.
Under LIAF arrangerer Fridaymilk workshopen Speculative Documentation med deltakere fra Russland og Norge. Workshopen er et eksperiment i mediering og historiefortelling, der deltakerne med utgangspunkt i LIAF-festivalen lager en digital fanzine med bruk av tekst, foto, video, design og lyd.
Verkstedet blir tilrettelagt av Oleg Khadartsev fra Fridaymilk og Hilde Sørstrøm, kritiker og redaktør for nettstedet Hakapik.no. Arbeidsspråket er engelsk.
Reisekostnader og overnatting for workshopdeltakere blir dekket. Søknadsfrist for deltakelse er 15. august 2019.