Visit the LIAF Archive Website

Trygve Luktvasslimo

Kunstnere:

Visningssteder:

Den veganske tannbørsten, 2019
Film, 40 min.

Den veganske tannbørsten er en novellefilm som forteller historien om en gruppe cruisepassasjerer, noen kajakkturister og et par gjestearbeidere innen fiskeindustrien. De ulike rollefigurene representerer forskjellige sider ved klimadebatten: Her finner man klimafornektere, bioliberale, klimadystopikere, miljøforkjempere og økoturister; alle med et personlig utvalg klimafakta filtrert gjennom egne betraktninger. Sentrale skikkelser i historien er barna Amelia og Steven som begår mytteri ombord på luksusleilighetsskipet The World. De er motivert av erkjennelsen om at radikal endring må til for å redde verden.

Som allegori og satire problematiserer filmen hvordan menneskelig psykologi og identitetssøken spiller inn når vi tar ståsted i en presserende samfunnsdebatt, og retter et ironisk blikk mot troen på nye produkter som løsningen på klimautfordringene. Trygves stiliserte filmatiske språk, der dialogen fremstår mer som innøvde monologer fra ulike forbilder enn som selvstendige betraktninger fra rollefigurene selv, er med å understreke hvordan vi alle vanskelig lar oss rokke i vår oppfatning av hva som er rett og galt.

Den engelske tittelen Shallow Water Blackout er en term brukt innen fridykking. Den betegner en situasjon der dykkeren blir bevisstløs rett under vannoverflaten som resultat av en manipulering av kroppslige funksjoner. Som en metafor på samtidens tilstand betegner den hvordan man i et forsøk på å klare å holde pusten lenger, i realiteten er i ferd med å drukne seg selv.

Den veganske tannbørsten er bestilt av LIAF 2019 / Nordnorsk kunstnersenter (NNKS). Filmen ble spilt inn på Valberg i Lofoten, der Trygve tok del i LIAF 2019s gjestekunstnerprogram.

Foto: Mário Melo Costa, Lyd: Alan Stones, Musikk: Gunnar Idenstam,
Produsent: Anže Peršin
Produksjonsleder: Elisabeth Færøy Lund.
Produsert av Lukt Studios, co-produsert av Stenar Projects.
Medvirkende: Zoe Winther-Hansen, Runar Arn James Paulsen, Runhild Olsen, Helle Goldman, Alexander Bollingberg, Kristian Louis, Jensen, Doris Fiodorowicz, Trygve Luktvasslimo, Ole Jørgen Farstad, Ragna Gaustad, Elisabeth Færøy Lund, Tone Kvamsdal.

Ice without Water, 2011
Vevd tekstil, 300 × 460 cm.

Ice without Water er et vevd teppe av syntetiske materialer som polyester, gore-tex, polarfleece, nylon og neopren. De er alle menneskeskapte membraner som brukes som beskyttelse mot eller utnyttelse av naturlige omgivelser. Her er rester av overlevelsesdrakter, allværsjakker, dykkeutstyr, fallskjermer, militærbekledning og jaktutrustning; bekledning og utstyr som utgjør utrustning for utfordrende klimatiske forhold.

Ice without Water ble gjort som en del av Trygves deltagelse i PolArt i 2011, et prosjekt i regi av Tromsø kunstforening i samarbeid med forskningsnettverket Arctos og Troms fylkeskommune, der kunstnere deltok på forskningstokt i Nordishavet og gjestekunstneropphold i Tromsø.

Trygve Luktvasslimo (f. 1978) er en kunstner som bor og jobber på Valberg i Lofoten.