Visit the LIAF Archive Website

Morten Torgersrud

Kunstnere:

Visningssteder:

Plumb Line, 2019
Fotografi-serie, blekkutskrift på papir. 24×36 cm og 36×24 cm.

Plumb Line er en serie fotografier som bunner i en vag besettelse for rør, ledninger, kanaler, passasjer, åpninger, fordypninger, beholdere, avtrykk, linjer, osv. De er ofte resultater av å ha fulgt noe fundamentalt eller grunnleggende, som for eksempel en forskjøvet struktur eller funksjon. Serien søker å fange slike bilder i konvergensen mellom fotografi og omgivelser.

Tittelen refererer til et instrument som brukes til å finne vanndybde eller fastslå vertikalplanet på en stående flate. Ved hjelp av en snor med et lodd festet til seg bruker loddlinja elementære krefter til å vise eller skape retning. En loddlinje er alltid rettet mot jordens tyngdepunkt.

Morten er opptatt av ontologiske aspekter ved fotografiet. I sitt bidrag til LIAF 2019 har han vært opptatt av det Jeff Wall kalte ”flytende intelligens”, et begrep som ble lansert i en tid da det begynte å bli klart at fotografiteknologiens fremtid var elektronisk og digital. I 1989 spådde Wall en fortrengning av vannets rolle innen fotografering, der kjemiske bad i fremkallingsprosessen snart ville bli avleggs. Slik antar bildene en form for selvrefleksivitet i avbildningen av ting som vann, strømledninger, glass, infrastruktur, planteliv, hydraulikkdrevne maskiner, lys, rørledninger, motorer og andre materialer.

Morten Torgersrud (f. 1972) er en kunstner som bor og arbeider i Kirkenes.