Visit the LIAF Archive Website

Signe Lidén

Ramberg

Et fiskevær på Flakstadøya, i den vestlige delen av Lofoten. Tettstedet har ca 300 innbyggere, og ligger på nordvestsiden av øya, ut mot storhavet, ved en lang sandstrand. Rambergstranda er berømt for sin spektakulære beliggenhet, med utsikt mot midnattsola. Europavei 10 går igjennom Ramberg, som er administrasjonssenter og handelssenter for Flakstad kommune. Hovednæringen er fiskeri, turisme og jordbruk.

Om prosjektet

Første residensperiode fra mars og ut mai 2019.

Tidevannet er en verdensomspennende bølge som forbinder det intime og lokale med månens bane.
Signe Lidén utforsket disse bevegelsene og forbindelsene, i et prosjekt hvor hun spente opp en spesiallaget duk i stort format gjennom tidevannssonen. Duken hadde mange ulike funksjoner. Den fungerte som et sanseorgan som tok opp lyd både over og under vann. I tillegg til å være mikrofon-membran kunne duken også kunne spille av lyd, lik en høyttaler, og den skapete et skulpturelt rom for samtaler og sosial interaksjon.

Om kunstneren

Signe Lidén arbeider med lydinstallasjoner, skulptur, video og performance, i tillegg til dokumentariske uttrykk som lyd-essay og arkiver. I arbeidene sine er hun interessert i resonansen til ulike steder og deres historier; hvordan de kan gi gjenlyd som ideologiske manifestasjoner og politiske territorier gjennom minner, narrativer og ulike materialer. Lidén har master fra Kunsthøyskolen i Bergen, og gikk ut fra Nordic Sound Art-programmet I 2012.
Hun var gjestekunstner i Lofoten fra mars til juni 2019.

Lytt til podcasten The Tidal Sense

En del av hennes verk The Tidal Sense består av en podcast som du kan lytte til HER!

Arbeidet med prosjektet The Tidal Sense åpnet opp for en serie med spørsmål, som for eksempel: «På hvilke måter kan tidevannet som figur gi innhold til langtidstenking?» Spørsmålene utgjorde også utgangspunktet for en samling intervjuer med Grace Dillon (litteraturviter), Arjen Mulder (biolog og medieviter) og Geir Olve Skeie (nevrolog og musiker), samt for samtaler med barn fra den lokale skolen på Ramberg og andre som besøkte lydlerretet mens det var plassert i fjæra. Intervjuene er igjen utgangspunkt for podcasten, produsert av Peter Meanwell, fotografier og en ordbok vist på skjerm. Sammen med lydinstallasjonen utgjør disse arbeidene The Tidal Sense.

The Tidal Sense ble presentert under LIAF 2019-utstillingen, mellom 30. august og 29. september 2019, og var en del av det performative og diskursive programmet Tenke tidevann, sanse skala, som et felles lyttearrangement med live Q & A den 7. september 2019 i Svolvær.